Oskar na “Čistilni akciji Barje”

Sem Oskar in ker po mojih žilah teče tudi barjanska kri, sem se odločil, zavihal rokave in se na zadnjo marčevsko soboto odpravil na čistilno akcijo ljubljanskega Barja, ki jo je organiziralo Turistično društvo Barje.

1. korak

Najprej je potrebno izvedeti kaj, kje in kako naj čistim izbrano obmnočje.

2. korak

Odgovorni za čistilno akcijo so me opremili z rumeno vrečo za plastiko in črno za ostale odpadke, dobil sem celo super palico za pobiranje smeti.

3. korak

Pred odhodom na izbrano območje še ena prav zaresna gasilska fotografija druge od treh delovnih skupin (ali vidite prijazne gasilce in gasilko, ki so nam pomagali z odvozi smeti?) in hop na delo!

4. korak

Z družino smo čistili pot, ki od Ižanske ceste vodi do spomenika v Kozlerjevi gošči. Levo, desno, odpadke smo pobirali tudi iz potoka. Pri spomeniku smo naleteli še na druge pomagače in s skupnimi močmi do konca počistili njegovo okolico.

5. korak

Kdaj kdo “pozabi”, kaj je prav in se zares spodobi. In za tiste so na Barju postavljene take table. Upam, da jih ne bo potrebno postaviti še več. Prav tako sem ugotovil, da ljudje na Barju ne pobirajo pasjih kakcev in psov nimajo na vrvici. Oboje se mi ne zdi prav.

6. korak

Vreče s smetmi je na dogovorjeno mesto odpeljal traktor s prikolico, mene pa je tja odpeljala mami. Za nagrado za dobro opravljeno delo sem dobil super majico “Ljubljana je lepo mesto” in mrežo za preučevanje barjanskih žabic. Super vesel!

7. korak

Tole pa so super Snagini fantje, ki so odpadke odpeljali na smetišče in bodo poskrbeli, da bodo pravilno ločeni.

8. korak

Pred odhodom domov sem opazil tablo, kjer sem lahko prebral stvari o zgodovini Barja oz. Ljubljane, o posebnih rastlinah in živalih, ki tu živijo, ter o Barjanih, ki še vedno sanjajo o koliščarjih, šoti in čarobnih jutranjih meglicah.

Barje, se vidimo drugo leto, ko bom pripeljal še svoje sošolke in sošolce!
Oskar