Prosti čas

Prosti čas

Ljubljansko barje se razprostira v južnem in jugovzhodnem delu Ljubljanske kotline. Umestimo ga lahko med Škofljico, Igom, Podpečjo, Borovnico, Vrhniko, Drenovim Gričem in Brezovico in meri približno 160 kvadratnih kilometrov.

Na njegovem področju so odkrili kar nekaj arheoloških najdbišč vseh zgodovinskih obdobij in kultur. Močvirnata tla ter voda je omogočila ohranitev organskih snovi, kot so les, tkanine, ostanki rastlin in okostja. Arheologi so tu našli več kot 10.000 predmetov iz različnih zgodovinskih obdobij, med katerimi je najpomembnejše najstarejše leseno kolo na svetu, ki je bilo izdelano približno med leti 3350 in 3100 pr.n.š.

Na Ljubljanskem barju lahko vidimo mnoge danes redke in zanimive rastlinske ter živalske vrste, ki prebivajo v mokriščih in šotoriščih tega področja. Na travnikih lahko opazimo veliko število pisanih metuljev, prav tako pa tu gnezdi tudi 100 vrst ptic oz. kar polovica vseh vrst v Sloveniji. Še več pa najdemu tu ptic, ki na Ljubljanskem barju prezimujejo ali pa se tu zgolj ustavijo na svojem potovanju v “južne” kraje. Barje ponuja zatočišče številne ogrožene ter redke vrste ptic kot so kosec, veliki škurh, prepelica, veliki skovik itd.

Ljubljansko barje ponuja tudi ogromno možnosti za šport in rekreacijo, izlete ter kulinarična doživetja. Za lažjo orientacijo in odločitev, kam se podati na izlet ali le na kosilo, smo za vas pripravili nekaj predlogov, ki si jih lahko ogledate spodaj.